זמן קיבוץ
לחוויית קריאה טובה יותר הורד את האפליקציה שלנו
מעבר לאפליקציה
x
33°
Weather תל אביב
תל אביב
חיפה
ירושלים
באר שבע
אילת
קצרין
קיבוץ בארי
מדורים
דעות מגזין
עוד

מלחמה, תקומה וגבינה: הגבינות של אושי במשק אדמית מעירות את הצפון

הדס יום טובהדס יום טוב4 דק' קריאה

אחרי שנים של תכנון ומלחמה אחת ששינתה הכל, בחמישי האחרון חגגו בקיבוץ אדמית את פתיחת "משק אדמית – הגבניה של אושי", משק מיוחד של גבינות בעבודת יד | למרות שנתיים של דחייה בעקבות המלחמה בצפון, הקושי, הפינוי, הדאגה לבית ולבת החיילת הקרבית וההרס שהותירה אחריה המלחמה – אושי ובעלה יואב סירבו לוותר על החלום

אחרי שנים של תכנון ומלחמה אחת ששינתה הכל, בחמישי האחרון חגגו בקיבוץ אדמית את פתיחת "משק אדמית – הגבניה של אושי", משק מיוחד של גבינות בעבודת יד | למרות שנתיים של דחייה בעקבות המלחמה בצפון, הקושי, הפינוי, הדאגה לבית ולבת החיילת הקרבית וההרס שהותירה אחריה המלחמה – אושי ובעלה יואב סירבו לוותר על החלום

הדס יום טוב
הדס יום טוב19.08.25

לאושי ויטריאול (49) היה חלום. כבר שנים רבות שהיא מכינה גבינות, ובעיקר גבינות עיזים, בשיטה מסורתית ובעבודת יד, והיא תמיד רצתה שתהיה לה את האפשרות לשתף את התוצרים הטעימים שלה עם אנשים נוספים. ואולי, אפילו, להצליח להתפרנס מזה קצת.

עוד חלום שהיה לה ולמשפחתה- הוא לעשות זאת בשקט ובטבע של הצפון הרחוק. לכן, אושי, בעלה יואב (47) ובתם מילי, שהייתה אז בת 5 והיום חיילת קרבית בגדוד פנתר, הגיעו לקיבוץ אדמית בפברואר 2010.

"הגענו לאדמית אחרי שנים בתל אביב. אחרי הנחיתה ניהלתי את ה'אגם חי' שבקיבוץ יראון", מספרת אושי, ומוסיפה שארבעה חודשים אחרי החורף הקר באותה השנה, ביוני 2010, נולדה בתם השנייה- יהלי, היום כבר בת 15. "הדרך מאדמית ליראון, מהגליל המערבי לגליל העליון, הציתו בי בכל בוקר התרגשות", היא נזכרת. "ראיתי איזה דברים מדהימים עושים בגליל, וזה היה פתח לעולם של קולינריה ואירוח".

אושי ויטריאול עם הגבינות שלה. (אלבום פרטי)

אבל, היא מספרת, אדמית של אז הייתה אסופה של משפחות בודדות של צעירים, לצד הקהילה הוותיקה. "בזמן שהקיבוצים והיישובים הקהילתיים באזור החלו להתפתח, לאדמית לקח קצת יותר זמן, אנחנו כאן קוראים לזה 'זמן אדמית' ", היא צוחקת. "וזה בדיוק מה שהיינו צריכים".

עם סיום עבודתה ביראון היא התחילה להתמקצע יותר ויותר בחומרי הגלם המקומיים בגליל בכלל, ובאזור בפרט. "האהבה הישנה לגבינות והתמונה של המנה המושלמת, שממש יכולתי לראות בעיניי אז, תמונה של צלחת גבינות מקושטת בפירות, פירות יבשים וכוס יין, כבר הסתדרה. ככה נולד המשק, ככה התחלנו"

ואחרי שנים רבות של עבודה מהבית, אושי החליטה שהגיע הזמן לפתוח לה גבניה - משק משלה. ולאחר שנים של עבודה רבה של שיפוץ והכנה, המשק היה אמור לחגוג את הפתיחה המרגשת ימים ספורים לפני השבעה באוקטובר 2023. אבל אז אירע האסון, וקיבוץ אדמית, הממוקם על גבול הלבנון, פונה כבר ממש בתחילת המלחמה.

שבועיים אחרי שקיבלנו את רישיון העסק, מפנים אותנו מהבית. אותי, את הבנות את הבן זוג ואת כל החיים שהיו לי עד עכשיו... ואיך תתלונני, תראי מה קורה מסביב. מה קרה פה?!

"המלחמה ופינוי היישוב שינו והפכו את הכל", היא מספרת. "שבועיים אחרי שקיבלנו את רישיון העסק, את רישיון היצרן ממשרד הבריאות, ואחרי שהעסק עובד שנתיים ומארח במרפסת שלנו, מתחילה מלחמת חרבות ברזל ומפנים אותנו מהבית. אותי, את הבנות את הבן זוג ואת כל החיים שהיו לי עד עכשיו מהמקום הטבעי שלהם. בחיאת רבאק. מה נסגר?! ואיך תתלונני, תראי מה קורה מסביב. מה קרה פה?!"

בעלה של אושי, יואב, נשאר במשך המלחמה רוב הזמן באדמית כדי להגן על הישוב, מילי כאמור התגייסה לתפקיד קרבי בצבא, ואושי ויהלי פונו לכפר מסריק ושהו שם יותר משנה, אכולות דאגה וגעגועים- לאבא, למילי, לבית, למשק, לחיים.

"גילינו שחודשים ארוכים של ריק ושיממון, בתוספת רוחות ואבק מלחמה, לא רק שדחו את הפתיחה, אלא הותירו הרבה הרס" (צילום: משק אדמית)

הביתה הם חזרו רק לפני מספר חודשים. "כשחזרנו סוף סוף הביתה גילינו שחודשים ארוכים של ריק ושיממון, בתוספת רוחות ואבק מלחמה, לא רק שדחו את הפתיחה, אלא הותירו הרבה הרס. היינו ממש על סף יאוש", היא מספרת. אבל בעזרת חברים טובים, האווירה הצליחה להשתנות. "הפשלנו שרוולים ולאט לאט, בעזרת הרבה אנשים טובים, צבענו, ניסרנו, הברגנו, חיברנו וקרצפנו. השתמשנו בכל מה שאפשר: משאריות עץ שנותרו מפרגולות ודקים דרך חבילות במבוק ועד צמחים שרק חיכו לסביבת מגורים חדשה".

משפצים יחד (צילום: משק אדמית)

ביום חמישי האחרון, כמעט שנתיים לאחר התאריך המתוכנן, הם זכו לחגוג את פתיחת המשק. "מאז שחזרנו ועד הפתיחה עבדנו בלי הפסקה. את הדברים הגדולים כמו חשמל ואינסטלציה השארנו לאנשי המקצוע, כל השאר זה החברים האהובים שלנו, הכי טובים שאפשר לבקש, ואנחנו".

לצד הגבניה ממוקמת החנות, וגם בית קפה עם תפריט עשיר שמציע את הגבינות של אושי בצלחת טעימות מפנקת, לצד מנות המשלבות אותן כמו כריכים ומאפים, קרואסון עם סלמון כבוש בהכנה ביתית או רוסטביף, סלטים, פיצות, קינוחים ועוד. בחנות ניתן לרכוש גם מוצרי מעדניה כמו ריבות, קונפי שום, קרקרים ועוד, את הכל מכינה אושי באהבה גדולה מאוד.

חוגגים את פתיחת המשק. (צילום: משק אדמית)

את מקום הכבוד בחנות תופסות כמובן מבחר גבינות העיזים – המומחיות של אושי. פרומאז', פטה, בולגרית, גבינות צ'רקסיות, והגבינות המיוחדות- קשת (שילוב של קממבר וסנט מור), מילי (גבינה בשילוב של קממבר וגבינה כחולה) ויהלי (גבינת תום). עוד במקררים- גבינות מרים וג'ינג'י- גבינות קשות שנושאות את שם הוריה של אושי ז"ל, גבינה צ'רקסית מעושנת, לאבנה למריחה או בכדורים, ועוד ועוד. רק תבואו.

"אי אפשר לחיות בצפון המיוחד הזה ולפספס את המתנה הגדולה הזאת שהיא לייצר כאן ומחומרי גלם מקומיים של הצפון. פשוט אי אפשר", היא אומרת בהתרגשות. "כל חיי יומיום אחרים, וגם היום אני אומרת את זה בקול, אחרי שהרבה מאוד זמן היה לי חנוק, אי אפשר לחיות פה ולהפסיד את המתנה הענקית הזאת. כל עצמאית מקומית וכל עצמאי מקומי בגליל ובגולן יגידו לכם את זה: לחיות כאן בלי ההרגשה הזאת שממלאת את הגוף והנשמה, זה לחיות חצי חיים".

הגבינות של אושי. (צילום: משק אדמית)

בואו לביקור!

"משק אדמית - הגבניה של אושי", קיבוץ אדמית

שעות פתיחה:  

חמישי: 18:00-22:00

שישי: 9:00-14:00

שבת: 10:00-15:00

בשאר השבוע ההגעה בתיאום מראש

לפרטים נוספים והזמנות, אושי 054-7472866